Nyheter

Årets Företagare i Västra Götaland 2020

8 sep 2020

Olof Nilsson på Medins Havs och Vattenkonsulter AB är Årets Företagare i Västra Götaland 2020

Vinnarmotivering Årets Företagare i Västra Götaland:

De söta, bräckta och salta detektiverna har utrett det som under ytan dväljs sedan 1988. Med representation i rikets tre största städer analyserar de konsekvenserna av vad som händer när människan ska samsas med vattnet. Efter att ha slutfört över 4000 projekt på uppdrag av myndigheter, företag och privatpersoner är vi säkra på att det blir minst lika många till. Vatten är liv och utan vatten har vi ingen framtid. Tack vare företag som Medins Havs- och Vattenkonsulter lär vi oss att vara rädda om det.

Olof Nilsson: Jättekul att vårt arbete uppmärksammas och lika roligt att vatten får stå i fokus.

Bild från Företagarna.

/aretsforetagare2020.jpg

 

https://www.foretagarna.se/nyheter/vastra-gotaland/2020/september/olof-nilsson-pa-medins-havs-och-vattenkonsulter-ab-ar-arets-foretagare-i-vastra-gotaland-2020/

 

Premiärtur för M/V Bruce!

17 aug 2020

Idag var det äntligen dags att ta ut vår nya fina båt M/V Bruce på en testrunda!
Bruce är i en grunden en Arronet 30cci Work som i nära samarbete med Svartskär marin och Arronet varvet helt anpassats efter våra behov och önskemål. Tillsammans har vi skapat en unik, sjövärdig och snabbgående båt som trivs lika bra långt ut till havs som i grunda vikar längs kusten.
Den tydligaste förändringen mot en standardbåt är givetvis den hydrauliska A-ramen i aktern men det finns massor av andra detaljer som gör detta till ett av Sveriges modernaste och mest mångsidiga fartyg avsett för miljöundersökningar.


Bruce första uppdrag kommer vara videoundersökningar längs Hallandskusten sen väntar flera andra spännande projekt!

/bruce1.jpg

/bruce5.jpg

/bruce6.jpg

Elfiske 2020

10 aug 2020

Nu är vi igång med sensommarens elfisken. Vi fångar fisk som sedan släpps tillbaka levanade i vattendragen. Under kommande månaden besöker vi över 100 platser runtomkring i Sverige för att ta reda på hur reproduktionen ser ut. Vi arbetar med tillstånd från Jordbruksverket, Djuretiska nämnden, Länsstyrelsen och markägaren. 

/elfiske2020.jpg

M/V Bruce

9 jul 2020

Medins satsar för framtiden.
Vi skall skapa Nordens modernaste marinbiologiska arbetsbåt under 12 meter.


Under sommaren slutförs bygget av våra nya svenskbyggda Arronet 30 fots båt, helt optimerad för marinbiologiska undersökningar. Båten blir utrustad med släpsonar, seismisk, undervattenskameror, cpods för tumlarstudier, flera vinschar, dykutrustning och otroligt mycket annat roligt för att kunna kartlägga havet i detalj. Båten byggs för att kunna transport på flatbädds-lastbil och kommer att ha hela Norden som arbetsområde. Första uppdraget blir på hemmaplan med marinbiologiska karteringar för Länsstyrelsen i Hallands län. Nu ser vi fram emot sjösättning och dop.

/bruce.jpg

Marinbiologiska undersökningar i Helsingborg

7 jul 2020

Medins har precis slutfört provtagning av bottenfauna på grunda bottnar i Helsingborgs kommun. Arbetet ingår i ett projekt för att minska de negativa effekterna av kusterosion.

/helsingborg2020.jpg

Provtagningm med fallfälla av marinbiologerna Andreas och Kajsa juni 2020.

Provtagning pågår

7 jul 2020

Nu är vi i fullgång med marinbiologiska undersökningar runt omkring i Sverige och Norge.

Den här veckan pågår undersökningar i Norgnorge med dykning, undervattensvideo, strandzonskartering och provtagning av marin bottenfauna med olika typer av utrustning.

/norge2020.jpg

Marinbiolog Anna Scherer provtar infauna med cylinderprovtagare

Undersökningar i Jönköpings län

7 jul 2020

Medins tilldelas avtal för bottenfaunaundersökningar i Jönköpings län.

 

Uppdraget omfattar provtagning under oktober till december på 57 olika platser i länet. Analys av bottenfaunaproverna kommer sedan att ske under vintern för att slutredovisas i maj 2021. Bedömning görs för påverkan från försurning och föroreningar samt för naturvärde.

/jonkoping-2009.jpg
Foto från Medins tisigare bottenfaunaundersökningar i Jönköpings län

Nätprovfisken i Halland

15 jun 2020

Nyligen avslutade våra limnologer Karin och Ylva en runda nätprovfisken i Halland. I samarbete med länsstyrelsen i Halland genomförs återkommande nätprovfisken för att följa upp och utvärdera det i länet pågående kalkningsarbetet. Vattensystem behandlas med kalk för att motverka negativa effekter av mänskliga aktiviteter som bidrar till att sänka sjöars pH. Olika fiskar och deras olika livsstadier är olika känsliga för försurning. Genom att ha kunskap kring denna variation kan biologer säga mycket om tillståndet i en sjö enbart utifrån fisksamhället sammansättning. Dessa provfisken är tidskrävande och ställer stora krav på utförarna men de bjuder även på många fina naturupplevelser och givande möten med engagerade människor runt om i länet.

/fiskehalland2020.jpg

Ovanlig Trynfisk hittad i Gullmarsfjorden

12 maj 2020

Den subtropiska djuphavsfisken Trynfisk (Capros aber) fångades 2017 i en tina i Gullmarn vilket var första svenska observationen på 59 år. Två dykare från Medins Havs och Vattenkonsulter har nu gjort ett nytt fynd i Gullmarsfjorden.


Fyndet gjordes av marinbiologerna Andreas Emanuelsson och Johanna Lindberg på grunt vatten inne i Gullmarsfjorden. Fiskarten kan dock leva ner till 700 meters djup. Den har en teoretisk utbredning från Senegal till Norge och runt Biscayabukten har bestånden ökat kraftigt och fisken har på senare år börjat fiskas kommersiellt. Exemplaret som hittades var likt 2017 en juvenil, bara 4-5cm och de har en maxlängd på 30cm. Den har något oförtjänt blivit döpt efter vildsvin på latin pga. dess långa ”tryne”.

Frågor bevaras av:

Andreas Emanuelsson, marinbiolog och yrkesdykare på Medins Havs och Vattenkonsulter (0703-83 40 83) 
andreas.emanuelsson@medinsab.se

Olof Nilsson, VD Medins Havs och Vattenkonsulter (031-338 35 65)
olof.nilsson@medinsab.se

 

/trynfisk-3.jpg

Foto Andreas Emanuelsson, marinbiolog på Medins Havs och Vattenkonsulter AB

Fler dykare på Medins

11 maj 2020

I veckan blev Olof Nilsson och Andreas Emanuelsson klara för yrkesdykarcertifikat S30. Andreas tog också nyligen certifikat som dykledare. Medins har en komplett dykorganisation enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om dykeriarbete. 

/olof-nilsson.jpg

Årets företagare Härryda 2020

21 apr 2020

Medins VD tar emot pris för Åretsföretagare i Härryda kommun. Stort tack till alla kollegor och samarbetspartners som är med på den spännande resan som vi nu påbörjat. Det är många som bidragit till att våra tjänster utvecklats genom nya metoder och med ny kunskap. Idag firar vi allihopa med tårta på kontoret.

/arets-foretagare.jpg

Nu faller bitarna på plats

14 apr 2020

Medins satsar framåt och vi satsar STORT! Närmare bestämt 30 fot och 320 hk. Efter ett års planerande och klurande börjar vi närma oss slutet av ett otroligt spännande projekt och det är med stor spänning och förväntan vi ser fram emot årets fältsäsong. I år kommer nämligen vår växande skara av provtagningsbåtar förstärkas av en sprillans ny 30 fots Arronet helt utrustad och byggd efter våra behov och önskemål! Båten kommer vara utrustad för alla former av miljöprovtagning, yrkesdykning och sjömätning. Hemmahamn för båten blir i Göteborg men den kommer användas för uppdrag runt omkring hela Sveriges vackra kust.

Detta kommer bli ett för vår bransch helt unikt fartyg bemannat med Sveriges trevligaste och duktigaste miljökonsulter! Fantastiskt roligt skall det bli!

/pussel.jpg

Kvalitetssäkring av akvatisk miljöövervakning

9 apr 2020

Medins har nyligen tilldelats ett konsultuppdrag för Havs och Vattenmyndigheten.
Uppdraget syftar till att för att förstärka kvalitetssäkringen av den akvatiska miljöövervakningen. I uppdraget ingår att ta fram förslag till kvalitetskrav och kvalitetsmått för olika fysikaliska, kemiska och biologiska undersökningar.


Det är viktigt att miljöövervakningen kvalitetssäkras enligt enhetliga system på nationell, regional och lokal nivå så att de data som produceras blir jämförbara.


Uppdraget ska påbörjas under april 2020 och kan pågå till den december 2020. Uppdraget omfattar ett flertal olika typer av metodstandarder och Medins kommer sammanlagt att ha 10 medarbetare som deltar i uppdraget. Projektledare på Medins blir Ulf Ericsson och Andrea Johansson.
Vi ser fram emot ett spänannde uppdrag!

/multivattenhamtare2020.jpg

Foto från Medins miljöövervakning längs Hallandskusten mars månad 2020

Göteborg under ytan!

10 mar 2020

Under 2019 utförde Medins flera spännande uppdrag åt Göteborgs stad. I händerna på våra kunniga marinbiologer är våra video-, sonar- och ekolodsystem fantastiska verktyg för att beskriva livet i havet. Nu kan ni även ta del av våra resultat via miljöförvaltningens hemsida. De publicerade rapporterna visar att Göteborgs skärgård verkligen hyser mycket spännande liv.

/nyhet-gbg.jpg

Hallands kustvattenkontroll

3 mar 2020

Idag arbetar vi med vinterprovtagningar längs Hallnadskusten i den samordnade kustvattenkontrollen. Vi tar undersöker vattenkemi och växtplanton för att bedöma tillståndet samt för att se förändringar i kustvattnet i ett längre tidsperspektiv. Vi har just nu höga flöden från vattendragen som mynnar ut längs Hallandskusten.

/halland-3-mars.jpg

← Äldre inlägg

Kontakta Oss

Medins skall erbjuda kompletta tjänster inom undersökningar i vattenmiljöer (oavsett om vattnet är sött, bräckt eller salt).

[javascript protected email address]

Följ oss:


(Lämna tom)